Voor bikepacking is geen specifieke, duidelijke uitleg. Kortgezegd komt het vaak op ongeveer hetzelfde uit. Het houdt een beetje hetzelfde in als backpacken, maar dan op twee wielen. Vaak ga je op pad met een mountainbike of racefiets welke met lichtgewicht bepakt is. Op de fiets zit je in een meer sportieve houding dan op een “normale” vakantiefiets. De fiets is te herkennen aan de wat stoerdere uitstraling en het ontbreken van de traditionele bagagedrager. Toch hoeft dit niet zo te zijn en kiezen sommige bikepackers voor een andere uitrusting. 

Waarom lichte bepakkingen?

De fietsen die vanuit vroeger gebruikt werden voor bikepacking waren niet berekend op het meenemen van veel bagage waar geen bagagedrager op kon. Hierom was het nodig om het gewicht en het pakvolume te beperken. Ondanks dat dit toch steeds meer mogelijk is op fietsen heeft de lichtgewicht bepakking nog diverse voordelen. Doordat je maar weinig bagage meeneemt is je fiets een stuk slanker en compacter, hierdoor kan je eenvoudiger langs obstakels en tussen paaltjes of bomen door fietsen. Wanneer je in een greppel fietst raken je fietstassen ook nog eens niet de grond. Daarnaast is het ook een voordeel dat het gewicht dicht bij je lichaam zit, hierdoor is de fiets een stuk beter te hanteren waardoor je een stuk soepeler over de weg gaat. 

Wat is een goede bikepacking fiets?

Een goede bikepacking fiets is afhankelijk van het soort terrein waarop je gaat fietsen, wanneer je hoogstwaarschijnlijk op vele uitlopende terreinen zal gaan fietsen is een mountainbike de ideale uitkomst. Wanneer je graag wat verdere afstanden wil gaan afleggen is een elektrische mountainbike helemaal ideaal. 

Lichtgewichte bepakking

Met bikepacking wil je natuurlijk graag zo licht mogelijk bepakt zijn, hiervoor zijn lichtgewicht spullen een ideale uitkomst. Hoe ver je hierin wil gaan, is afhnakelijk van je portemonnee én de liters pakvolume die je mee wil nemen. 

Om gewicht te besparen kan je bijvoorbeeld kiezen voor een lichtgewicht slaapmatje en/of slaapzak. Het is natuurlijk wel belangrijk om voor voldoende warmte te kiezen. Voor de warmte is een combinatie van een slaapzak en een lakenzak ook een geschikte oplossing, een lakenzak isoleert doordat deze een extra laagje lucht heeft. Daarnaast zijn ze vaak ook licht en compact. Je wil natuurlijk ook graag in een tent slapen, tegenwoordig zijn er ook steeds meer zeer compacte en lichte tenten op de markt. 

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *